Cognitieve Gedragstherapie

We denken, voelen en doen bij een bepaalde gebeurtenis allemaal op onze eigen manier, zoals we dat in ons leven geleerd hebben. Gedachten, gevoelens en gedrag zijn met elkaar verbonden.
Emotionele- en gedragsproblemen worden veroorzaakt of in stand gehouden door feitelijk onjuiste en/of niet helpende gedachten. Denkfouten en vaak al vroeg ontstane basisovertuigingen (zogenaamde “schema’s”, zie schematherapie) zijn een belangrijk aangrijpingspunt in deze therapie.
Door eerst te leren goed stil te staan bij wat je allemaal denkt, voelt en doet in probleemsituaties (hier kan mindfulness ook bij helpen) en vervolgens anders te leren denken en doen, zullen psychische problemen verminderen en vaak ook verdwijnen.

Cognitieve gedragstherapie is in eerste instantie klacht- en probleemgericht en in het hier en nu. Meestal komen ervaringen uit het verleden ook ter sprake en dan kan het nodig zijn om deze ervaringen te verwerken. Dat kan via schematherapie, die naadloos aansluit bij cognitieve therapie en/of specifieke traumabehandeling, bijvoorbeeld EMDR. Met cognitieve therapie doet u nieuwe, positieve ervaringen op in de therapie en ook daarbuiten , waardoor uw zelfvertrouwen groeit.

De doelen van de cognitieve gedragstherapie worden samen met u zo concreet en haalbaar mogelijk geformuleerd. Meestal werken we met oefeningen en huiswerkopdrachten
Er zijn voor allerlei psychische klachten behandelprotocollen ontwikkeld waarvan de effectiviteit is aangetoond. De behandeling is kortdurend, tussen de vijf en vijfentwintig sessies.
Wanneer de behandeling bij u niet of slechts tijdelijk werkt, dan betekent dat niet dat u niet te helpen bent. Het is een teken dat er ‘een tandje bijgeschakeld moet worden’, bijvoorbeeld door schematherapie te gaan volgen.

Verdere informatie over cognitieve gedragstherapie vindt u op VGCT.